"Város a Város Alatt"

  

- az Egykori Érseki Pincerendszer

Város a város alatt - egykori érseki pincerendszer

Város a város alatt - egykori érseki pincerendszer


INFO: 70 414 5004
 
Város a Város Alatt
az egykori érseki pincerendszer
KEDVES VENDÉGEINK!
NOVEMBER 14, és 15-ÉN karbantartás miatt ZÁRVA TARTUNK!

Ez idő alatt ajánljuk új attrakciónkat az IDŐALAGUTAT, amely rendes nyitvatartással működik:

+++ KEDVES VENDÉGÜNK! NE FELEJTSE EL MEGLÁTOGATNI ÚJ ATTRAKCIÓNKAT AZ ID
ՐALAGUTAT SEM!  idoalagut.hu +++
 
Az ország 7 építészeti csodájának egyike
 
A török megszállás után, 1687-ben, az Egerbe visszatérő Fenessy György püspök már nem akart a várban lakni. A püspökség a polgári városban vásárolt két építési telket, és a palota építéséhez szükséges tufa követ az újonnan épülő palota alóli dombból termelték ki. Ezáltal egyrészt megépült a palota, másrészt kialakult az a hatalmas pincerendszer, ahol a Hatvantól Munkácsig terjedő szőlőlerületekről származó borok tizedét (dézsmát), az egyházi adót  tárolták. Ez jó esztendőkben évente 11 - 12 millió liter bort jelentett. A pincerendszer a Hatvani kaputól a Rác kapuig, közel 4 kilométer hosszan nyúlt el város alatt. A pince legszebb része az Oszlopcsarnok, ahol 7 x 7 pinceág sakktáblaszerûen hálózza be a teret.
 
Az 1947-es államosítás után a pincét nem használták tovább bortárolásra, állagában megroggyant, életveszélyes lett. A 80-es évek elején vasbeton szerkezettel megerősítették, a menthetetlen és nagyon veszélyes szakaszokat betonnal betömedékelték. Hibát követtek el azonban, hogy nedvesség ellen nem szigetelték le a pince rendszert, így mind a mai napig a  betonon átszivárog a talajvíz. Így azonban a tufából kimosott mészkőből csodálatos cseppkőszerû mészképződmények alakultak ki a falakon.

A pincét 2007-ben a 7 legismertebb magyar "építészeti csoda" közé választották.

A pincerenszer bejárata az Eszterházy téren található, a Bazilikához vezető lépcső jobb oldalán, a Szt. László szobor alatt.

 

Az érseki pince után látogasson el új látványosságunkba:

KALANDPINCE és ID
ՐALAGÚT

Egy id
őgép segítségével izgalmas utazást teszünk a múltba, végigkövetjük Eger titkos történelmét hihetetlen eseményeken keresztül.

B
ővebb információért kattintson az Időalagút honlapunkra!