"Város a Város Alatt"

  

- az Egykori Érseki Pincerendszer

Város a város alatt - egykori érseki pincerendszer

Város a város alatt - egykori érseki pincerendszer


INFO: 70 414 5004
 
Város a Város Alatt 2.0

KEDVES VENDÉGEINK!
A VÁROS A VÁROS ALATT ÚJ HELYSZÍNRE KÖLTÖZÖTT!
INFO: 70 414 5004. 36 363 691


Az új bejárat címe: Eger, Városfal u. 1 (A Széchenyi utcával párhuzamosan, a Domus parkoló sarkában, a volt Gyertyás Borok Házában):

ÜNNEPI NYITVATARTÁS:
2018 DEC. 31.: 10:00-14.00.-IG,
2019 JAN. 01.: 13:00-16:00-IG!

+++ Az ünnepi időszakban az új helyen az IDŐALAGÚT  (időutazás Eger meghökkentő múltjában) attrakciónk látogatható >>>
  idoalagut.hu . (A Város A Város Alatt- Borászati kiállítás jelenleg  átépítés alatt van) +++
 

Az ország 7 építészeti csodájának egyike
 
A török megszállás után, 1687-ben, az Egerbe visszatérő Fenessy György püspök már nem akart a várban lakni. A püspökség a polgári városban vásárolt két építési telket, és a palota építéséhez szükséges tufa követ az újonnan épülő palota alóli dombból termelték ki. Ezáltal egyrészt megépült a palota, másrészt kialakult az a hatalmas pincerendszer, ahol a Hatvantól Munkácsig terjedő szőlőlerületekről származó borok tizedét (dézsmát), az egyházi adót  tárolták. Ez jó esztendőkben évente 11 - 12 millió liter bort jelentett. A pincerendszer a Hatvani kaputól a Rác kapuig, közel 4 kilométer hosszan nyúlt el város alatt. A pince legszebb része az Oszlopcsarnok, ahol 7 x 7 pinceág sakktáblaszerûen hálózza be a teret.
 
Az 1947-es államosítás után a pincét nem használták tovább bortárolásra, állagában megroggyant, életveszélyes lett. A 80-es évek elején vasbeton szerkezettel megerősítették, a menthetetlen és nagyon veszélyes szakaszokat betonnal betömedékelték. Hibát követtek el azonban, hogy nedvesség ellen nem szigetelték le a pince rendszert, így mind a mai napig a  betonon átszivárog a talajvíz. Így azonban a tufából kimosott mészkőből csodálatos cseppkőszerû mészképződmények alakultak ki a falakon.

A pincét 2007-ben a 7 legismertebb magyar "építészeti csoda" közé választották.

 
A pincerenszer bejárata a Városfal u 1. sz alatt található, a Domus parkoló sarkában.

 Az új helyszínen egy időgép segítségével izgalmas utazást teszünk a múltba, végigkövetjük Eger titkos történelmét hihetetlen eseményeken keresztül.

B
ővebb információért kattintson az Időalagút honlapunkra!